Predstavljanje nove knjige Stribora Markovića “Priče iz šume Striborove”

Pozivamo vas da nam se pridružite na predstavljanju nove knjige Stribora Markovića “Priče iz šume Striborove”. Knjiga je prije svega literarna, premda je autor u nju uvrstio i znanstvene reference za one koji žele učiti i doznati više. Striborov je stav da su znanstveni podaci bez emocija kao jedrenjak bez vjetra. Njihova ljepota ne može doći do izražaja, njihova informacija neće uploviti u luke drugih ljudi. Kako kaže, mogao je napisati jako “suhu” knjigu, ali to ne bi ništa napravilo u smislu širenja znanja.
Knjiga sadrži priče o svijetu mikroorganizama u nama, na nama i oko nas, ali govori i o čarobnosti ljudske fiziologije. Autor objašnjava jednu od najvećih redefinicija čovjeka s filozofskog, medicinskog, biološkog i sociološkog aspekta – čovjek nije samo jedna od vrsta, on je ekološka zajednica, baš kao šuma ili livada. Govori i o prirodnim molekulama koje su inspiracija za nalaženje novih lijekova. Ta priča nije samo kemijska, nego u mnogočemu protkana osobnim sudbinama, stvarnim ili fiktivnim, ali vjerojatnim. Ponekad se čudnim načinima dolazilo do ideje ljekovitosti, kroz simboliku i oblike biljaka, dok se danas to radi drukčije. Autor priča i o poznatim biljnim lijekovima, i to, kako kaže, jednim sasvim malim odabirom nekih poznatijih. Drevne priče o biljkama, simbolika koju nose, pisana je percepcija nas o nama samima. Stare legende o biljkama uvijek su odraz ljudskog duha. U njima možemo naći sebe, ali možemo naći i biljke koje se i danas koriste kao čajevi. Neki su još popularni, neke je pregazilo vrijeme, ali mudrost priča ostaje. U knjizi se mogu pronaći i tekstovi o rijetkim, zanimljivim biljkama koje vrijedi upoznati i otkriti njihova brojna svojstva. Autor kroz tekst opisuje lijekove koji djeluju na više molekularnih ciljeva (Multiple target approach) te dolaze na vrata medicine kao budućnost. Stoga na taj način treba i prihvatiti biljne lijekove. U znanstvenom smislu ljekovite biljke doživljavaju pravu poplavu novih saznanja i u godinama koje dolaze puno će toga sjesti na svoje mjesto. Nisu biljke samo lijek. Njihova puno veća zadaća u današnjem svijetu je preventivna medicina.
Ova vrijedna knjiga od pet stotina stranica rezultanta je višegodišnjeg autorovog istraživanja, ali i potenciranog cjeloživotnog iskustva još od najmlađe dobi u okruženju obitelji Katzler, preko školovanja na karlovačkoj gimnaziji, a zatim i na studiju medicinske biokemije, a potom i farmacije na Farmaceutsko-biokemijskom fakultetu na kojem je i diplomirao te doktorirao. Slijedilo je autorovo zavidno profesionalno radno iskustvo, bavljenje aromaterapijom, a zatim i fitoterapijom te vrlo učinkovitom mikronutricijom.
Zbog svega pobrojanog još vas jednom pozivamo na susret Stribora Markovića s karlovačkom publikom u Ilirskoj dvorani Gradske knjižnice “Ivan Goran Kovačić” Karlovac, u srijedu, 12. prosinca 2018. godine s početkom u 18 sati, na prvom predstavljanju njegove knjige “Priče iz šume Striborove”.
Dobro nam došli!