Predstavljanje romana “Hitac u potiljak” Božidara Brezinščaka Bagole i zbirke pjesama “Tijela tišine” slovenskog autora Brane Senegačnika

Pozivamo vas na predstavljanje romana “Hitac u potiljak” Božidara Brezinščaka Bagole te zbirke pjesama “Tijela tišine” slovenskog autora Brane Senegačnika, koji će se održati u petak, 21. veljače 2020., u Ilirskoj dvorani Gradske knjižnice “Ivan Goran Kovačić” Karlovac s početkom u 19 sati.

Roman “Hitac u potiljak” Božidara Brezinščaka Bagole napisan je u spomen prof. dr. Ljudevitu Juraku, osnivaču humane i animalne patologije u Hrvatskoj te renomiranom stručnjaku na području sudske medicine. Ovo djelo ne samo da je biografija, nego predstavlja i povijesni prikaz okolnosti u kojima se odvijao život velikog čovjeka i znanstvenika. Autor je uspio sažeto prikazati turbulentno dvadeseto stoljeće te stručni, obiteljski i društveni život jednog u svojoj biti apolitičnog čovjeka koji je bio zaljubljen u svoju obitelj, struku, kuglanje i svoja dva bernardinca. Svaki čitatelj koji nađe vremena pročitati ovu Bagolinu knjigu ostat će trajno obogaćen i dirnut ne samo sudbinom jednog velikana, nego i mirisom i okusom domovine koji izviru iz svake rečenice i svakog opisa. Božidar Brezinščak Bagola, prof. teologije i filozofije, hrvatski je književnik, piše pjesme, romane, pripovijetke, putopise, eseje. Prevodi sa slovenskog i njemačkog jezika. Član je Društva hrvatskih književnika.
Brane Senegačnik je pjesnik čiji stihovi spadaju u najkompleksnije područje europske poezije, u prostor bez praznina i razmaka. Svjestan je svojih atributa odgovornog i slobodnog duha. Njegove riječi naprosto ne prepoznaju kategorije koje imaju rok trajanja. U njegovoj poeziji svaki je trenutak pun budućnosti. Poezija nije oblik koji oponaša prikaz svijeta, već njegovo prizivanje i oblikovanje. Njezin je izraz uvijek čin. U zbirci “Tijela tišine” pronalazimo suštinsko pitanje njegove poezije: “Poznajemo li se samo zato, da se izgubimo?” Senegačnikova poezija jedinstvena je sinteza izuzetne estetike, egzistencijalnih osjećaja, izraženih na rafiniran pjesnički, a ponekad na klasičan jednostavan način. Dr. Brane Senegačnik slovenski je pjesnik, esejist, prevoditelj, filolog, urednik i sveučilišni profesor. Doktorirao je klasičnu filologiju na Filozofskom fakultetu u Ljubljani, gdje je zaposlen.