Predstavljanje slikovnice “Druga strana ljeta”

Dana 12. 11. 2019. godine na Odjelu za djecu i mladež Gradske knjižnice “Ivan Goran Kovačić” Karlovac slikovnicu “Druga strana ljeta” predstavit će spisateljica Ivane Francišković Olrom i ilustrator Mario Šimić. Slikovnica je nastala je u suradnji Grada Karlovca i Naklade Šumek u lipnju 2019. godine.
“Druga strana ljeta” slikovnica je i bojanka nastala s ciljem poticanja djece, roditelja, odgajatelja i nastavnika na stvaranje povezujućeg odnosa s Karlovcem, prošlošću i sadašnjošću grada. Priča je namijenjena djeci od šest do dvanaest godina. U središtu priče su Krešo i Dunja, brat i sestra, koji ljetne praznike moraju provesti kod djeda u Karlovcu. Uvjereni kako u gradu nema ničeg zanimljivog, dane provode pred ekranima. Djed povede Krešu u šetnju i putem mu pripovijeda o svojoj mladosti i prvoj ljubavi. Priča je topla, humoristična i povezujuća, jednako tako je i ilustrirana. Dio ilustracija osmišljen je kao bojanka.
Ivana Fancišković Olrom piše piče o Smotancima i Pikavcima, vodi Nakladu Šumek u Karlovcu, a u slobodno vrijeme šeće šumama, pliva i vesla karlovačkim rijekama i uživa u čitanju. Najdraža priča joj je Čudak Šumek, slikovnica koja je nastala u suradnji s karlovačkom ilustratoricom Gordanom Ivković. Priča o Šumeku dobila je i svoju kazališnu predstavu, u produkciji Kotar Teatra i Kazališta Mala scena.
Mario Šimić živi u radi u Karlovcu. Voli priče, bajke i knjige. Zato je postao knjižničar. Uz knjižničarstvo, studirao je komparativnu književnost i indologiju. Mario crta i izrađuje svakakve drangulije. Svoje radove izlagao je uglavnom po knjižnicama.
Nakon suradnje na priči Pikavica Evica, Ivani i Mariju ovo je druga zajednička slikovnica.