Preporuka stručne literature

Knjiga “Narodna knjižnica – Središte društvenog i kulturnog života” dr. sc. Jasne Kovačević, ugledne knjižničarke i dugogodišnje voditeljice kultne Knjižnice i čitaonice Bogdana Ogrizovića, tematizira kulturnu i društvenu legitimaciju knjižnice kao ustanove u kulturi s obzirom na stalne promjene društvenog konteksta koje upravo i ističu knjižnicu kao ustanovu otvorenu prema ljudima i društvu u cjelini težeći većoj proaktivnosti kako bi vlastitom inicijativom pokrenule promjene u društvu.
 

“Slobodan pristup informacijama: 16. okrugli stol” je zbornik radova s istoimenog međunarodnog skupa koji je organiziran u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu 9. prosinca 2016. godine u organizaciji Komisije za slobodan pristup informacijama i slobodu izražavanja Hrvatskoga knjižničarskog društva (HKD) i Odsjeka za informacijske i komunikacijske znanosti Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu na temu Knjižnice i dostupnost informacija u obrazovnom procesu.

  Izašao je novi zbornik radova u izdanju Gradske knjižnice Marka Marulića Split “Inovativne prakse u financiranju i promociji knjižnica” sa stručnog skupa održanog 2015. godine. Zbornik sadrži radove izlagača na stručnom skupu: dr. sc. Ivane Rašić Bakarić (Ekonomski institut u Zagrebu), dr. sc Ljiljane Najev Čačije (Ekonomski fakultet u Splitu), Gorane Tuškan (Gradska knjižnica Rijeka), mr. sc. Miroslava Katića i Kristine Čunović (Gradska knjižnica „Ivan Goran Kovačić“ Karlovac), Grozdane Ribičić (Gradska knjižnica Marka Marulića Split), Jelene Šaban (Osnovna škola Novo Čiče) i Lotte Hviid Dhyrbye (Dansko knjižničarsko društvo). Cijena zbornika je 70 kn.

U nizu Povremena izdanja Hrvatskoga knjižničarskog društva objavljen je ISBD: međunarodni standardni bibliografski opis. Objedinjeno izdanje ISBD-a zamjenjuje sve dosadašnje specijalizirane ISBD-ove za pojedine vrste knjižnične građe te predstavlja vrijedeći IFLA-in standard za bibliografski i kataložni opis svih vrsta građe. Knjigu je prevela dr. sc. Ana Barbarić, a stručna je redaktorica prijevoda dr. sc. Mirna Willer.

Izdanje je moguće naručiti preko online narudžbe.

******************************************************************

HKD Novosti donose najnovije informacije iz knjižničarstva kroz svoje stalne rubrike: intervjui s istaknutim domaćim i stranim knjižničarskim stručnjacima, izvješća o sastancima i odlukama izvršnih tijela Društva, pregled događanja iz regionalnih društava, izvješća sa sastanaka Hrvatskoga knjižničnog vijeća i vijesti o međunarodnim zbivanjima s naglaskom na one iz IFLA-e i EBLIDA-e. Uz to HKD Novosti donose i pregled događanja iz hrvatskih knjižnica te prikaz održanih skupova i predavanja.

Od broja 39 (travanj 2008.) izlazi isključivo u elektroničkom obliku  http://www.hkdrustvo.hr/hkdnovosti/

Ljudevita Šestića 1, Karlovac