Preporuka stručne literature

Izdanje Knjižničarstvo i srodna područja: izbor englesko-hrvatskih stručnih naziva namijenjeno je knjižničarima svih stupnjeva obrazovanja, studentima knjižničarstva, kao i prevoditeljima stručnih tekstova s područja knjižničarstva s engleskog na hrvatski jezik. Obuhvaćeno je oko 6100 pojmova s područja knjižničarstva i srodnih disciplina, koji su poredani abecednim redom (na engleskom jeziku) i prevedeni na hrvatski jezik. Na brz i jednostavan način korištenjem ovog djela moći će se dobiti osnovna informacija o većini najznačajnijih pojmova, a po aktualnosti i po obuhvatu pojmova s područja knjižničarstva popunit će se praznina koja postoji u tom segmentu stručne literature.
 

“Slobodan pristup informacijama: 17. okrugli stol” je zbornik radova s istoimenog međunarodnog skupa koji je organiziran u Zagrebu 8. prosinca 2017. u organizaciji Komisije za slobodan pristup informacijama i slobodu izražavanja Hrvatskoga knjižničarskog društva (HKD) i Odsjeka za informacijske i komunikacijske znanosti Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu na temu Inovativna knjižnica u službi lokalne zajednice.

  Knjiga “Izložba u knjižnici” prvo je djelo iz područja knjižničarstva u cijelosti posvećeno izložbenom djelovanju u knjižnici. Podnaslovljena kao priručnik za predstavljanje baštine spaja teoriju i dugogodišnju praksu autorice koja je svojim izložbenim djelovanjem pretvorila izložbe u knjižničnim izlozima u zaštitni znak knjižnice Medveščak. Priručnik autorice Milke Tica izdala je 2017. godine “Naklada Jurčić”.

U nizu Povremena izdanja Hrvatskoga knjižničarskog društva objavljen je ISBD: međunarodni standardni bibliografski opis. Objedinjeno izdanje ISBD-a zamjenjuje sve dosadašnje specijalizirane ISBD-ove za pojedine vrste knjižnične građe te predstavlja vrijedeći IFLA-in standard za bibliografski i kataložni opis svih vrsta građe. Knjigu je prevela dr. sc. Ana Barbarić, a stručna je redaktorica prijevoda dr. sc. Mirna Willer.

Izdanje je moguće naručiti preko online narudžbe.

******************************************************************

HKD Novosti donose najnovije informacije iz knjižničarstva kroz svoje stalne rubrike: intervjui s istaknutim domaćim i stranim knjižničarskim stručnjacima, izvješća o sastancima i odlukama izvršnih tijela Društva, pregled događanja iz regionalnih društava, izvješća sa sastanaka Hrvatskoga knjižničnog vijeća i vijesti o međunarodnim zbivanjima s naglaskom na one iz IFLA-e i EBLIDA-e. Uz to HKD Novosti donose i pregled događanja iz hrvatskih knjižnica te prikaz održanih skupova i predavanja.

Od broja 39 (travanj 2008.) izlazi isključivo u elektroničkom obliku  http://www.hkdrustvo.hr/hkdnovosti/

Ljudevita Šestića 1, Karlovac