Pridružite se akciji “Čitam, dam, sretan sam – svoju knjigu daruj i tuđe srce obraduj!”

Odjel za djecu i mladež Gradske knjižnice “Ivan Goran Kovačić” već petu godinu provodi akciju prikupljanja slikovnica i knjiga za djecu pod geslom “Čitam, dam, sretan sam – svoju knjigu daruj i tuđe srce obraduj”, u okviru obilježavanja Međunarodnog dana darivanja knjiga. Slikovnice i knjige za djecu prikupljat će se od 1. do 13. veljače 2019. godine, a bit će proslijeđene Centru za odgoj i obrazovanje djece i mladeži Karlovac i Udruzi za djecu s teškoćama u razvoju “Zvončići” Karlovac.
U četvrtak, 14. veljače 2019., primopredaja knjiga će se održati u 11 sati u Centru za odgoj i obrazovanje djece i mladeži Karlovac i u 12,30 sati u Udruzi za djecu s teškoćama u razvoju “Zvončići”.
Pri primopredaji će djeci, korisnicima usluga Udruge “Zvončić”, teta pričalica Nataša pročitati jednu priču .

Na dan koji na poseban način slave zaljubljeni, 14. veljače, obilježava se i Međunarodni dan darivanja knjiga, volonterski projekt kojem je cilj da se ohrabre djeca i odrasli diljem svijeta na darivanje novih ili rabljenih dječjih knjiga ili slikovnica. Njegova je svrha pobuditi zanimanje za čitanje, osobito kod djece Pokrenula ga je dječja spisateljica Amy Broadmoore 2012. godine, a ubrzo se proširio na brojne zemlje širom svijeta.
Knjižničari u Hrvatskoj po peti put obilježavaju ovaj dan organizirajući na dječjim odjelima tijekom veljače prikupljanje slikovnica pod geslom “Čitam, dam, sretan sam – svoju knjigu daruj i tuđe srce obraduj”. Akcija se organizira u okviru nacionalne kampanje “Čitaj mi!”. Pozivaju se djeca i odrasli da slikovnice daruju lokalnim knjižnicama koje će ih proslijediti potrebitima. Prilikom darivanja slikovnica knjižničari će čitati djeci kako bi naglasili koliko je u razvoju djeteta čitanje značajno jer obogaćuje njegovu maštu i rječnik, razvija osjećaje, pomaže mu da zavoli knjige i ono najvažnije – zabavno je! U akcijama “Čitam, dam, sretan sam”, prikupljeno je preko 10000 slikovnica za dječje odjele bolnica, pedijatrijske ordinacije, dječje vrtiće, domove za djecu… knjige su išle iz ruke u ruku po cijeloj Hrvatskoj, darivanje slikovnica postalo je hit!
Poražavajući je podatak da u Hrvatskoj svako treće dijete nema niti jednu slikovnicu i dječju knjigu što prije svega znači poziv na akciju jer siromaštvo u ranoj dječjoj dobi često ostavlja trajne i neizbrisive posljedice na zdravlje, obrazovanje i sveukupan razvoj djeteta te koči ostvarivanje njegovog potencijala (UNICEF-ovo istraživanje provedeno 2012. godine; sudjelovao 1621 roditelj).

Kako pojedinci mogu sudjelovati u obilježavanju Međunarodnoga dana darivanja knjiga?
1. Darujte knjigu ili slikovnicu malenom prijatelju ili rođaku – Obilježite Međunarodni dan darivanja knjiga darujući nekom djetetu novu ili rabljenu knjigu ili slikovnicu.
2. Ostavite knjigu ili slikovnicu u nekom javnom prostoru u kojemu se okupljaju djeca – Izaberite neku čekaonicu ili neki drugi javni prostor u kojemu se okuplja mnogo djece, a u kojemu nema mnogo kvalitetnih knjiga i slikovnica. Kupite knjigu ili slikovnicu te je potajno ili javno ondje ostavite. Budući da je cilj akcije širiti zanimanje za čitanje i potaknuti odrasle i djecu da više čitaju, izaberite neku kvalitetnu i zanimljivu knjigu ili slikovnicu.
3. Darujte knjigu – Pripremite kutiju/košaru s dječjim knjigama i slikovnicama koje su vaša djeca prerasla i darujte ih drugoj djeci. Darujte knjige knjižnicama, dječjim bolnicama, vrtićima, domovima za djecu, dječjim selima, dobrotvornim organizacijama….