Radionica i kušaonica uvođenja čvrste hrane bebama “Bebe vole papati”

Pridružite nam se na radionici i kušaonici uvođenja čvrste hrane bebama 2. ožujka 2019. u 10 sati na Odjelu za djecu predškolskog uzrasta, u okviru programa “Bebe u knjižnici”. Ako imate bebača koji tvrdoglavo stišće ustašca i ne pada mu napamet zinuti na papicu koju ste s ljubavlju satima pripremali ili, pak, sami ne znate što i kako ponuditi svojem zlatu, znate kamo ćete u subotu ujutro!
Ovom će se prilikom predstaviti i priručnik dvojca Rebeke Mahorič i Iztoka Jančara “Bebe vole papati” koji ćete uskoro moći pronaći i na našim policama.

Ovaj priručnik napisan je i izdan kako bi idejno potpomogao uvođenje dopunske prehrane u prvoj godini života zdrave bebe. Svaka beba je pojedinac sa svojim potrebama, sposobnostima i željama, zbog čega su navedeni jelovnici samo pomoć u uvođenju namirnica koje beba polako upoznaje prilikom pijenja majčinog mlijeka ili mliječne formule. Pritom su uvažene najnovije smjernice Europskog udruženja za dječju gastroenterologiju, hepatologiju i prehranu (ESPGHAN), Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), Međunarodnog dječjeg fonda Ujedinjenih naroda (UNICEF) i Europskog društva za socijalnu pedijatriju i zdravlje djece (ESSOP), kojima je zajedničko da zagovaraju isključivo dojenje 6 mjeseci, što je i željeni cilj. Uvođenje čvrste hrane ovisi o bebi te, uz nastavak dojenja, po preporuci pedijatra i patronažne sestre, može započeti u dobi između 17. i 26. tjedna.
Priručnik donosi suvremene smjernice o prehrani djece, te sadrži oko šesto recepata, na 320 stranica, za uvođenje čvrste hrane u prehranu djeteta od četiri mjeseca starosti do navršene prve godine života. Za svaki mjesec uvođenja hrane priložen je plan obroka (jelovnici) po tjednima i danima. Na kraju knjige nalaze se savjeti za vegetarijansku, vegansku i makrobiotičku prehranu djece.