Radionice za odrasle “Božićne drangulije”

Dragi naši odrasli kreativci,
u mjesecu prosincu, očekuju vas kreativne radionice pod nazivom “Božićne drangulije”. Radit ćemo drangulijice koje ćete moći pokloniti nekim svojim dragim ljudima – topli, zimski nakit (broševe za kupute i kape te naušnice i ogrlice koje idu idealno uz dolčevite i pleteninu) i drvene Kokeshi lutkice – srećonoše.
Ostalo znate:
Gdje? Knjižnica za mlade.
Kada? Svi radni utorci u prosincu, s početkom od 18 sati.

Prijave na mail gabivine.73@gmail.com su obavezne. Broj sudionika je ograničen!

P.S. Za one koji još nisu čuli za Kokeshi lutkice.
Tradicionalne kokeshi lutke podrijetlom su sa sjevera Japana. Sinonim su mirnoće i tradicije. Ručno se izrađuju od drveta, tehnikom duboreza. Tehnika izrade ovih lutaka prenosi se s koljena na koljeno sve do današnjih dana. Imaju jednostavno, cilindrično tijelo i veliku glavu. Tijelo je oslikano tradicionalnim kimonom, ukrašeno cvjetnim dizajnom te premazano voskom. Karakteristika tradicionalnih kokeshi lutaka je da nemaju ruke i noge. Na njihovom se dnu uvijek nalazi potpis autora. Povjesničari početke izrade kokeshi lutaka smještaju oko sredine 18. do početka 19. stoljeća. Postoji nekoliko objašnjenja zašto su se počele izrađivati. Vjerovalo se da su lutke simboli duhova predaka te su bile stvorene u spomen na preminulu rodbinu. Služile su i kao jeftinija verzija lutaka za djecu, osobito za siromašniju djecu, čiji si roditelji nisu mogli priuštiti porculanske lutke. Neki oblici korišteni su kao dude.
Kreativne kokeshi lutke netradicionalne su, moderne interpretacije lutka koje omogućuju autoru potpunu slobodu u obliku, dizajnu i bojama. Napravljene su kao unikati te im je vrijednost vrlo visoka jer su neobične. Taj se princip rada razvio nakon Drugog svjetskog rata.
Kokeshi lutke u Japanu nazivaju utjelovljenim srećonošama. Rade se za različite svrhe i predstavljaju intimni dio života Japanaca. Daruju se za sve prilike kada se nekome želi sreća, dug život i blagostanje (mladim mamama, bebama, poklon za dječje rođendane, za prvi dan zaposlenja, sretan brak ili jednostavno kao izraz naklonosti i dobrih želja). Nekada su one dio molitvenog rituala za “sretnu udaju kćerke” ili pak “zdravlje i snagu sinova”, znaju predstavljati sekvence tradicionalnih dramskih predstava, opisivati prijateljstva. Svojevremeno su poklanjane i diplomatama koji bi posjetili Zemlju izlazećeg sunca. I danas se vjeruje da kuća u kojoj je prisutna kokeshi lutka ima naklonost “bogova”.
Njihova izrada je profinjena i oslonjena je na tradicionalna predanja i literaturu. Profinjenost izrade japanske lutke i poruka koju ona prenosi, uzrokovali su pomicanje granice u kojoj ona “znači i zrači” na cijeli svijet. Iako se izrada ovih lutaka smatra japanskom narodnom umjetnosti, danas se na mnogim školama za dizajn podučava kako napraviti različite oblike kokeshi lutaka. Majstorski izrađene kokeshi lutke su skupe jer su rukom rađene, imaju puno finih detalja i izraz su strukovne umješnosti. Zauzele su značajno mjesto u međunarodnoj umjetnosti te su predmet kolekcionarske strasti širom svijeta.