Svjetski dan čitanja naglas, 1. 2. 2019.

Svjetska organizacija LitWorld već desetu godinu zaredom poziva na obilježavanje Svjetskog dana čitanja naglas (World Read Aloud Day) 1. veljače 2019. godine te nudi mnoštvo svojih ideja na mrežnom mjestu http://www.litworld.org/wrad/, ali i potiče na vlastite.
Obilježavanju Svjetskog dana čitanja naglas pridružuje se i Dječji odjel Gradske knjižnice “Ivan Goran Kovačić” Karlovac.
Pozivamo vas da nam se pridružite 1. veljače 2019. u 10:00 sati na Dječjem odjelu karlovačke knjižnice jer će teta pričalica Nataša čitati slikovnicu autora Stefana Gemmela “Bila jednom”. Teta pričalica pričat će i u 18:00 sati u Gradskoj knjižnici i čitaonici Ivana Belostenca Ozalj slikovnicu Ivane Guljašević “Amo-tamo”, na poziv DND Ozalj.

Svjetski dan čitanja naglas trebao bi pokazati svijetu kako pravo na čitanje i pisanje pripada svima. Djeca i odrasli širom svijeta, slaveći moć riječi kreiraju društvo koje će omogućiti svakom, baš svakom djetetu pravo na obrazovanje te pristup knjigama i tehnologiji. Čitanje naglas razvija vještinu slušanja, obogaćuje rječnik, razvija maštu i utječe na uspješan razvoj djeteta. U svakoj zemlji obilježava se drugačije, ovisno o njezinom razvoju, mogućnostima i potrebama. Tako u nekim zemljama djeca nose transparente kojima traže pravo na čitanje, dok u drugima djeca u školi razgovaraju sa svojim omiljenim piscem. Zato su svi pozvani na proslavu u ime 758 milijuna ljudi koji još uvijek ne mogu čitati.
Čitajte djeci naglas gdje god i kad god stignete! Time podržavate i nacionalnu kampanju “Čitaj mi!”.