Tečaj za knjižničare “Pretraživanje i upravljanje informacijama na Internetu”, CSSU

Pozivamo vas na tečaj Centra za stalno stručno usavršavanje knjižničara “Pretraživanje i upravljanje informacijama na Internetu” koji će se održati u Elektroničkoj učionici Gradske knjižnice “Ivan Goran Kovačić” (Ljudevita Šestića 1, Karlovac) 24. studenoga 2017. godine od 10 do 14 sati. Tečaj će voditi dr. sc. Dijana Machala, knjižničarska savjetnica. Edukacija je besplatna za knjižničare Karlovačke županije, a provodi se u organizaciji Matične službe Gradske knjižnice “Ivan Goran Kovačić”.
Tečaj “Pretraživanje i upravljanje informacijama na Internetu” namijenjen je knjižničarima koji žele osvježiti ili osuvremeniti znanja i vještine pretraživanja i upravljanja sadržajem na Internetu. Na tečaju će se obraditi teme: Razvoj Interneta. Odlike tražilica, imenika i sustava za pronalaženje (discovery) informacija. Osnovna i napredna upotreba tražilice Google. Odlike nevidljivog weba, vertikalne tražilice, semantički web. Sindikacija novosti (RSS), kreiranje mrežnih mashupsa, upravljanje digitalnim sadržajem… Po završetku tečaja od polaznika se očekuje da će primjenjivati osnovne i napredne strategije pretraživanja, suvereno upravljati pronađenim informacijama.


Nacionalni Centar za stalno stručno usavršavanje knjižničara pri Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici provodi program cjeloživotnog učenja i stalnog stručnog usavršavanja knjižničara i informacijskih stručnjaka. Njihovi su tečajevi namijenjeni knjižničarima iz svih vrsta knjižnica, pomoćnim knjižničarima, studentima knjižnične i informacijske znanosti te široj stručnoj zajednici.
Dijana Machala rođena je u Zagrebu. Diplomirala je francuski jezik i informatologiju na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici radi od 2000. godine kao webmaster Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, a potom kao voditeljica nacionalnog programa trajne izobrazbe knjižničara u okviru projekta Centar za stalno stručno usavršavanje knjižničara u Republici Hrvatskoj. Sudjelovala je u brojnim stručnim programima razvoja knjižničnih usluga, kao što su usluga Bežično@NSK, implementacija WebPAC-a, knjižničnog kataloga NSK, provedba projekta “Cjeloživotno učenje knjižničara” te kao koordinator za uspostavu implementacije integriranog knjižničnog softvera Aleph u knjižnice Sveučilišta u Zagrebu. Urednica je knjige “Cjeloživotno učenje knjižničara”, autorica knjige “Knjižničarske kompetencija” te drugih stručnih i znanstvenih radova iz područja primjene informacijske tehnologije u knjižničarstvu i programima trajne izobrazbe.