U društvu ugodnom… pričamo zeleno s Biserkom Schmuck

Pozivamo vas da nam se pridružite na druženju uz priču Biserke Schmuck u okviru Ciklusa pripovijedanja za odrasle “U društvu ugodnom… pričamo zeleno!” Na zelenom krovu knjižnice (u slučaju lošeg vremena u čitaonici Informativno-posudbenog odjela), 14. svibnja 2019. godine s početkom u 18 sati, poslušajte priču “Modrušanov park”. Ovomjesečna tema druženja vezana je uz obilježavanje Europskog mjeseca parkova (24. 5.).
U zanimljivom kazivanju saznat ćete koji je poznati karlovački park, u samom centru grada, nastao na odlagalištu otpada. Čut ćete i priču o jednom kvalitetnom rješenju još i zahtjevnijeg problema s otpadom jednog od najpoznatijih europskih ljetovališta. Ako već ne znate priču o Josipu Kopřivi i njegovom utjecaju na karlovačku parkovnu arhitekturu, svakako bi trebali doći. Znate li da u srcu grada imamo “francuski park”? Postoje stroga pravila koja neki park mora zadovoljiti prije nego im se dodijeli taj status. Čuli ste već za crkvu Sv. Ćirila i Metoda, je l’ da? Znate li da se mnogi slažu da je upravo ona bila najveća i najljepša karlovačka crkva – katedrala? U kazivanju ćete saznati baš onoliko koliko treba da vas potakne na daljnje čeprkanje po povijesti. O kinu Edison nikad nije izrečeno premalo riječi te će dio priče biti posvećen i ovoj temi. Iz priče ćete saznati i zanimljive crtice o stablu magnolije te koji su najpoznatiji primjerci tih karlovačkih dama u bijelom i lila ruhu. I dugovječne tise zauzele su cijeli odlomak priče. A saznat ćete i za koji to park kažu da je “najstariji”. Zbog svega što ćete čuti, više ćete cijeniti karlovačke parkove i poštovati epitet “Karlovac – grad parkova” koji nosi još od davne 1860. godine .
U usmenim tradicijama priče ostaju živima samo ako se pričaju iznova i iznova, tako će priča “Modrušanov park” biti još jednom ispričana u Domu za starije i nemoćne “Sveti Antun” Karlovac 21. svibnja 2019. u 10 sati.
Organizatori Ciklusa su Gradska knjižnica “Ivan Goran Kovačić” Karlovac i Paviljon Katzler 1897, a provedbu podržava i Ministarstvo kulture RH.

Kako bi nam susreti bili još zanimljiviji odlučili smo organizirati i nagradnu igru. Nakon svakog održanog polaznici mogu napisati kratak osvrt ili komentar na pročitanu priču. Osvrti se prikupljati u zelenu “škatulicu” za vrijeme trajanja projekta. Na kraju projekta izvući ćemo ime najsretnijeg sudionika i uručiti joj/mu prigodan poklon od organizatora i autorice priča.

Okosnica ciklusa pripovijedanja autorski su uradci Karlovčanke Biserke Schmuck. Priče su to koje potiču na promišljanje o različitim temama, podsjećaju na zaboravljene vrijednosti i moralno prosuđivanje te povećavaju individualnu odgovornost koja se vezuje uz ekologiju i boljitak svijeta u kojem živimo. Teme od kojih su satkani ovi autorski zapisi simbolika su biljaka i životinja, boja i različitih elemenata iz prirode, opisi mjesta i ljudi te vješto utkana povijest lokalnog okruženja, kao i primjeri dobre prakse iz neposredne okolice, zemlje i svijeta. Biserka Schmuck autorica je nekoliko knjiga i brojnih članaka u stručnim časopisima, autorica je i voditeljica brojnih radijskih emisija s temom zaštite okoliša i prirode te aktivna članica više udruga civilnih društava.
Cilj ovog ciklusa socijalno je povezivanje individualnih slušatelja, produbljivanje znanja o ispričanoj tematici iz prošlosti ili sadašnjosti i integraciju u budućnost, povezivanje iskustava kroz slušanje, promišljanje i zapažanje, te poticanje kognitivnog identiteta. Program je namijenjen odraslim osobama, osobama starije životne dobi, osobama slabog ili oštećenog vida i svima koji vole slušati priče koje su prožete “zelenim” temama.