6. Trdinov literarni pohod: tragovima Janeza Trdine i aktera novomeškog proljeća

Pridružite nam se na 6. Trdinovom literarnom pohodu: tragovima Janeza Trdine i aktera novomeškog proljeća u subotu, 5. lipnja 2021., u organizaciji Knjižnice Mirana Jarca Novo Mesto u suradnji s Gradskom knjižnicom “Ivan Goran Kovačić” Karlovac, te hrvatskih i slovenskih planinarskih društava: PD Dubovac, PD Novo Mesto i PD Krka.

Ove godine krenut ćemo tragovima aktera novomeškog proljeća koji su bili itekako naklonjeni Trdinovom karakteru nacionalnog buđenja, želji za otkrivanjem misterija Žumberka i samostalnošću mještana tog kraja. Prostrani svijet Žumberka više je puta bio njihovo odredište, a posebno su voljeli put od Žabje vasi do sela Šentjošt i uz potok Klamfer prema žumberačkom selu Gaj, koje u njihovo vrijeme još nije bilo napušteno. Ovaj kulturni preporod, revolucija duha nakon Prvog svjetskog rata, Novo Mesto je snažno i zauvijek obilježila kao grad koji je u to vrijeme uspio nadići okvire svoje provincijalnosti i pronaći kontakt sa svijetom.
Krenut ćemo stazom od Sekulića, ispred Planinarskog doma Boris Farkaš. Put će voditi preko Gaja i Lovačkog doma Studena voda, do krajnje točke, “Fabrike”. Tamo ćemo se susresti sa slovenskim sudionicima puta te doznati zašto su se Marjan Mušič i drugi “proljećari” neprestano vraćali u ovaj kraj. Rutu ćemo završiti kratkim kulturnim programom u “Fabrici”.

Za sve sudionike osiguran je autobusni prijevoz. Uz dobru volju i osobni dokument, potrebna je i dobra kondicija i odgovarajuća planinarska oprema. Tijekom pješačenja potrebno je slijediti trenutne mjere za sprječavanje virusa Covid 19. Ne zaboravite na vodu i hranu koja će ovaj put biti iz ruksaka.

Vrijeme i mjesto polaska: subota, 5. lipnja 2021. u 7 sati, parkiralište Gradske knjižnice “Ivan Goran Kovačić”. Predviđeni povratak u Karlovac je oko 17 sati.

Cijena puta iznosi 40 kn. Broj sudionika je ograničen.

Obavezne prijave do srijede, 2. lipnja 2021., putem poveznice: https://rb.gy/hpnf3y.

Više informacija:
Vedrana Kovač Vrana, Gradska knjižnica “Ivan Goran Kovačić”: , 098/1621388
Robert Lemić, PD Dubovac: , 098/1696770