Izložba slika “Zrcalo vremena – unatoč nevremenu” autora Ratka Janjića Joba

U okviru manifestacije Noć knjige 2021., u Izložbenom salonu “Ljudevit Šestić” Gradske knjižnice “Ivan Goran Kovačić” Karlovac (Ljudevita Šestića 1), postavljena je izložba slika “Zrcalo vremena – unatoč nevremenu” autora Ratka Janjića Joba. Dana 23. travnja 2021. godine, od 21:00 do 22:00 sata, moći ćete razgledati izložbu uz razgovor kako je umjetnik nastojao prikazati svoj likovni pogled na svijet kroz zrcalo vremena u današnje teško doba. Postav se može razgledati od 19. 4. do 7. 5. 2021.

Ratko Janjić Jobo rođen je 1941. godine u Splitu, gdje je završio srednju Tehničku školu – arhitektonski odjel. Diplomirao je 1965. na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, u klasi prof. Vjekoslava Paraća, dobivši i Nagradu slikarskoga odsjeka ALU. Poslijediplomski studij završio je u Majstorskoj radionici profesora Krste Hegedušića (1966. – 1971.)Od 1975. do 1994. godine radio je u izdavačkom poduzeću “Naprijed” kao likovni urednik, te urednik dječjih izdanja. Djelovao je i kao grafički urednik u listu “Paradoks”, a radio je i za izdavače “Školska knjiga”, “Mladost”, “Naša djeca” i časopis “Smib”. Radio je i scenografije te ilustrirao TV priče na školskoj TV-Zagreb, ali i scenografije i kostime u kazalištu i na filmu. Grafički je oblikovao brojne knjige, plakate i propagandne publikacije, za što je dobivao više nagrada i priznanja.
Godine 1986. postaje honorarnim predavačem na Tekstilno-tehnološkom fakultetu u Zagrebu (Zavod za dizajn, za predmete Slikanje i Crtanje, te Akt, slikanje i crtanje. Od 1993. godine na istom fakultetu postaje izvanrednim profesorom, godine 2000. izabran je za redovnog profesora, a 2005. godine za redovnog profesora u trajnom zvanju.
Samostalno izlaže od 1967. godine i do sada je održao više od 60 samostalnih izložbi, te sudjelovao na brojnim skupnim izložbama u zemlji i svijetu. Dobitnik je mnogih nagrada za slikarstvo (crtež – Rijeka, akvarel – Karlovac, na “Ex tempore” Grožnjan i na “Ex tempore” Volosko), kao i za grafički dizajn (za rješenja plakata i za brojna rješenja maraka). Autor je član HDLU-a Zagreb od 1965. godine.
Živi i radi u Zagrebu.