Predstavljanje knjige “The Cookbook of Life – New Theories on the Origin of Life”

Pozivamo vas na predstavljanje knjige dr. sc. Nenada Raosa “The Cookbook of Life – New Theories on the Origin of Life”, koje će se održati u četvrtak, 21. ožujka 2019. u 13 sati, u Ilirskoj dvorani Gradske knjižnice “Ivan Goran Kovačić” Karlovac.

Predstavljanje knjige održava se u okviru projekta “Zelena knjižnica” i ciklusa aktivnosti “Karlovačka zelena priča”.
Knjiga dr. sc. Nenada Raosa bavi se pitanjima svih pitanja: kako je nastao život na Zemlji (a moguće i drugdje u svemiru). Na popularan i zabavan način Raos upoznaje čitatelja s teorijama o postanku života povezujući ih s kuhinjskim receptima i anegdotama iz svoga života uz mnogo zgoda iz povijesti znanosti. „Raosova knjiga po mnogo čemu je iznimna“, piše akademik Željko Kućan. „Jednostavna je i razumljiva. Malo je koji kemičar u stanju pisati tako jasno!“

Nenad Raos rođen je 1951. U Zagrebu, znanstveni je savjetnik iz područja kemije. Do odlaska u mirovinu radio je na zagrebačkom Institutu za medicinska istraživanja gdje se bavio teorijskom kemijom (konformacijska i topološka analiza) biološki zanimljivih kompleksnih spojeva te bioanorganskom kemijom. Bavi se i poviješću kemije ta na doktorskom studiju predaje kolegije „Konformacijska analiza“ i „Dizajniranje lijekova“ za koje je napisao udžbenike. Intenzivno se bavi popularizacijom znanosti napisavši preko dvije tisuće članaka i 12 znanstveno-popularnih knjiga iz područja kemije, biologije i astronomije te još jednu, o postanku života, koja upravo izlazi. Sedam je godina uređivao Prirodu, naš najstariji časopis za popularizaciju znanosti. Danas objavljuje u Čovjeku i svemiru te na portalima Bug online i Zg-magazin, uređuje rubriku „Kemija u nastavi“ u Kemiji u industriji te za taj časopis piše redovite komentare. Autor je sedam izložbi u Tehničkom muzeju „Nikola Tesla“ u Zagrebu, od kojih se jedna, „Bezbroj lica periodnog sustava elemenata“ nalazi kao stalni postav. Dobitnik je Državne godišnje nagrade za promidžbu i popularizaciju znanosti (2003.). Napisao je na stotine znanstveno-popularnih članaka, 13 znanstveno-popularnih knjiga te je bio autor sedam izložbi u Tehničkom muzeju Nikola Tesla. Sedam je godina uređivao Prirodu, a sada je urednik rubrike „Kemija u nastavi“ u časopisu Kemija u industriji. Dobitnik je Državne godišnje nagrade za promidžbu i popularizaciju znanosti 2003. godine.