Predstavljanje romana za djecu “Pustolovine Tizi Enili : Eksperiment” autora Damira Hoyke

Pozivamo vas na predstavljanje romana za djecu “Pustolovine Tizi Enili : Eksperiment”, autora Damira Hoyke, u srijedu, 19. svibnja 2021. godine, s početkom u 18 sati. Susret s autorom održat će se u Atriju znanja Veleučilišta u Karlovcu, Trg Jurja Strossmayera 9. Moderatori susreta bit će Ivančica Šebalj i Željko Mavretić.

Pustolovine Tizi Enili roman je u nastavcima namijenjen čitateljima od 7 do 18 godina, pisan na način zanimljiv svim uzrastima. “Eksperiment” je naziv prvog dijela planirane serije. Čitatelj putem napete i zabavne akcijske priče pune preokreta, spontano dolazi do znanja, metoda učenja i ideja za unapređenje svijeta. Glavna junakinja radoznala je desetogodišnja djevojčica Tizi Enili koja s roditeljima, vrhunskim znanstvenicima, živi u gradu Gea na istoimenom otoku. Tamo pohađa školu u sklopu znanstvenog instituta kojem je misija omogućiti čovječanstvu napredak i kvalitetniji život. U toj se školi naprednim edukativnim metodama nastoje otkriti i razvijati individualne sposobnosti svakog učenika i na taj način doskočiti problemima zbog kojih mnogi vrhunski talenti prolaze “ispod radara” ili zbog slabe edukacije ne razvijaju svoje pune potencijale. Roman često eksplicitno upozorava čitatelje na aktualne probleme i nudi prijedloge mogućih rješenja: potrebu uključivanja svih u ostvarenje napretka, potrebu unapređenja obrazovnog sustava, potrebu zauzimanja stava prema usponu umjetne inteligencije, potrebu osviještenja ekološki odgovornog poslovanja… Kako bi čitatelji postali svjesni da i oni mogu utjecati na put čovječanstva, u fokusu serijala je prikazan zapanjujući put koji je čovječanstvo prošlo, veličinu dostignuća koja danas imamo i potencijale za budućnost. Jer – svatko ima neku od sposobnosti kojom taj put može učiniti kvalitetnijim.

Damir Hoyka poznati je hrvatski fotograf. Rođen je 1967. godine u Brežicama u Sloveniji. Odmah po rođenju s roditeljima seli u Zagreb gdje je i odrastao. Tijekom srednje škole crtao je stripove dok nije upoznao fotografiju koja mu u potpunosti zaokuplja pažnju. Pohađao je studij umjetničke fotografije u Beču, a 1991. je dobio status slobodnog umjetnika. Godine 2012. postao je otac blizanki koje je dobio s partnericom, novinarkom Alenkom Ostrihon, a iz braka s Nevom Kajnih ima stariju kćer Eni.
U fokusu Hoykinog rada su portreti, osobito oni slavnih osoba, te osobni kreativni projekti, poput edukativnog projekta “Fotosofia” u kojem kroz seminare i fotoportal svoje znanje i iskustvo dijeli s mladim fotografima. Voli čist fotografski izraz, bez nepotrebnih detalja na fotografiji, ali ne preže od primjene nekog izražajnog sredstva kojim će najbolje vizualizirati svoju ideju. U sredstvima masovnih komunikacija objavio je nekoliko tisuća umjetničkih i primijenjenih fotografija. Izlagao je na mnogobrojnim skupnim i samostalnim izložbama, a za svoj rad je dobio i nekoliko nagrada.
Godine 2003. u suradnji s austrijskom umjetnicom Thelmom Herzl objavljuje knjigu fotografija “Metal Dreams”, a 2004. godine samostalnu knjigu fotografija “Celebrity Show”. Godine 2009. objavio je SF roman “Xavia” koji je u Zagrebu i Rijeci proglašen najboljim SF romanom.
Pokrenuo je ekološko-umjetnički projekt “Crna šuma” 2016. godine s ciljem osvješćivanja nužnosti prevencije od požara i podizanje svijesti o važnosti šume i prirode.

Veselimo se vašem dolasku!

Više o knjizi “Pustolovine Tizi Enili : Eksperiment” možete saznati na mrežnoj stranici http://www.hoyka.com/pustolovine-tizi-enili