Program “Na tragu pjesnika”

Klub ljubitelja poezije „Stihom u srce“, koji djeluje u Gradskoj knjižnici „Ivan Goran Kovačić“ Karlovac, ove je godine po prvi put organizirao program „Na tragu pjesnika“.
Cilj ovog programa popularizacija je i poticanje čitanja, pisanja, objavljivanja i proučavanja poezije te okupljanja ljubitelja poezije svih dobnih skupina koji se žele okušati u njezinu pisanju te afirmirati kao pjesnici. Pjesništvo je umjetnost koja kroz izražajne mogućnosti jezika djeluje na čovjekove osjećaje i svijest te donosi trenutke estetskoga doživljavanja, spoznaje i pouke. Ovim se programom obilježava obljetnica rođenja Ivana Gorana Kovačića (Lukovdol, 21. ožujka 1913. – okolica Foče, 12. srpnja 1943.), hrvatskog pjesnika i pisca, pripovjedača, esejista, prevoditelja, novinara, publicista i kritičara, čije ime naša knjižnica nosi od 1963. godine, te Svjetski dan pjesništva (UNESCO, od 21. ožujka 1999.).

U okviru programa proveden je natječaj za najbolju pjesmu u kojem su sudjelovale karlovačke srednje škole, afirmirani pjesnici, članovi Kluba ljubitelja poezije “Stihom u srce”, polaznici pjesničkog programa “Ozaljski akvarel stiha” te svi zainteresirani ljubitelji poezije. Najuspješnije autore proglasit ćemo 22. 3. 2021. u 18 sati.

Gost predavač, Tomislav Augustinčić, u okviru programa održao je virtualno predavanje pod nazivom “Ivan Goran Kovačić”. Kroz predavanje je obuhvatio kronološki prikaz Goranovog života i stvaralaštva te kritike poznatih hrvatskih autora o Ivanu Goranu Kovačiću i njegovim djelima.
Tomislav Augustinčić (1992., Karlovac), diplomirani antropolog, etnolog i kulturni antropolog, pjesnik i kritičar. Diplomirao na Filozofskom fakultetu u Zagrebu studij etnologije i kulturne antropologije te studij antropologije na temu “Goranovo proljeće: mjesto i društveno sjećanje u kontekstu pjesničkog festivala”. Bavi se kulturnim radom. S Lukom Šipetićem bio je voditelj serije tribina Krnja književnost u sklopu programa Književni budoar kulturnog centra Booksa u Zagrebu. Književnu kritiku piše za portale Booksa.hr, PLAN.et magazin i Aktiviraj Karlovac. Objavljivao je također i plesnu kritiku (blog Plesna kritika) i društvene komentare. Piše poeziju i prozu.
Rukopis “Ipak, zora” nagrađen mu je 2020. godine nagradom Goran za mlade pjesnike, u okviru pjesničkog festivala Goranovo proljeće, koja se dodjeljuje za najbolji neobjavljeni pjesnički rukopis autorima mlađima od trideset godina.
Predavanje možete pogledati na poveznici:
https://www.youtube.com/watch?v=0tqrJPl0lio

Zavičajni je odjel Gradske knjižnice “Ivan Goran Kovačić” Karlovac u okviru programa pripremio izložbu u vitrini pod nazivom “Ivan Goran Kovačić – lik i djelo”. Izložba će ukratko prikazati život Ivana Gorana Kovačića te njegovu predanost novinarskom i književnom radu, a odabrane osobne fotografije pružit će uvid u njegov privatan život. Postav se može razgledati od 22. 3. do 22. 6. 2021. godine.

PJESNIKU
Ivan Goran Kovačić, 1. 1. 1938.

Pjesniče, ti si izabran između ljudi
Da siješ sjeme prek’ izoranih brazda,
Da čvrstu nadu usadiš svakom u grudi,
Da ljude bijedne razveseljuješ vazda.

Pjesniče, ti si postavljen ispred ljudi
Da svijetliš svima, da primjer daješ svakom,
Da dobar čovjek na tvoju riječ se budi,
Da svjetlo tvoje nad crnim sjaji mrakom.

Pjesniče, ti si – gle – ispred čovječanstva
Da bijednicima otireš svima suze,
Da budeš branič čovječjeg dostojanstva,
Da pjesmu pjevaš i čuvaš stare Muze.

Pjesniče, čuvaj od Boga sveti zalog
I pjesmom svojom rasprši ljudske tmine,
Pjevaj za vječno dobro čovjeka palog,
I pjesme svoje podigni u visine.